Spoorparade

13-10-2014 20:36

Het is nu ondertussen een maand geleden dat de de eerste nederlandse spoorweg 175 jaar oud is en alle festiviteiten lijken voorbij, met nadruk op lijken want nu staat de SpoorParde voor de deur. Een evenement wat geen sportliefhebber mag missen. Het wordt een eenmalig themapark met 100 treinen van 100 gram tot 100 ton.

Van 16 tot en met 21 oktober staat een van de grootste rangeerterreinen van nederland, Die van Amersfoort, helemaal in het teken van het spoor! Op de unieke locatie van de Wagenwerkplaats in Amersfoort staan treinen in alle formaten, van levensgroot tot miniatuur, van diesel, elektrisch tot stoom. Heuse treinenshows van stilstaand materiaal om van binnen en buiten te bekijken op de perrons en in de speciaal ingerichte loodsen.Neem plaats in het grote reuzenrad en geniet van het geweldige uitzicht over SpoorParade Amersfoort en luister naar verhalen over de historie en toekomst van het spoor. Een aantal keren per dag is er een spectaculaire TreinParade! Bijna een half uur lang zie je verschillende locomotieven, van oud tot nieuw, van elektrisch en diesel tot stoom voorbij komen.Voor de kinderen is er ook van alles te beleven. Wat dacht je van je eigen rangeerdiploma halen? Of neem een selfie met de spoorpet die jou het beste past.

Rijden als machinist. Bestuur een Märklin locomotief vanuit een virtuele machinistencabine. Welke handelingen moet je als machinist verrichten om te rijden met een stoom-, diesel- of elektrische locomotief? Dat kun je dagelijks vanaf 11:30, 13:30 en 15:30 uur (dus na de TreinParade) gedurende één uur onder begeleiding ervaren op de Märklin stand in de Klein Loods. Via een virtuele machinistencabine bestuur je een Märklin stoom-, diesel- of elektrische locomotief.

Op zaterdag 18 en zondag 19 oktober rijdt er 3 keer per dag de Plan U Diesel om 11.00 – 13.00 – 15.00 uur. Beleef de sfeer van vroeger! De rit gaat van Amersfoort langs de PON fabriek en het SpoorParade terrein weer terug naar Amersfoort (uitstappen onderweg is niet mogelijk). Je kunt vlak voor de ingang instappen. De rit duurt 45 minuten. Er is geen aparte kaartverkoop, entree is op vertoon van je entreekaart van SpoorParade Amersfoort. Rondrit, heb je altijd al eens willen ervaren hoe het voelt om in zo’n prachtige historische stoomtrein te reizen? Dat kan tijdens deze rit: je waant je een kilometer lang terug in de tijd. Voorafgaand aan de TreinParade is er een spraakmakende demonstratie van de Ongevallen Bestrijdingsdienst die bezoekers inzicht geven in hun belangrijke werk in het geval van calamiteiten op en rond op het spoor.

Laat je vervoeren in stijl! Meneer of mevrouw trein zal je naar SpoorParade Amersfoort brengen. Op zaterdag 18 oktober vanaf Rotterdam Centraal, Den Haag HS, Leiden en Haarlem en zondag 19 oktober vanaf Dordrecht, Rotterdam Centraal en Gouda.